Endodontie

Wortelkanaalbehandeling (endodontische behandeling, zenuwbehandeling)

Onder het zichtbare gedeelte van een tand (de kroon), bevindt zich de wortel. In iedere wortel bevinden zich één of meerdere wortelkanalen. Elk kanaal bevat zenuwvezels en kleine bloedvaten. Deze inhoud (ook pulpaweefsel genoemd) kan door tandbederf, een lekkende vulling, een trauma of door overbelasting ontstoken raken. Deze ontstekingsreactie kan gepaard gaan met hevige pijn.

Doordat elk wortelkanaal via de wortelpunt in verbinding staat met het kaakbot, kan de ontsteking zich nadien ook uitbreiden naar dit gebied.

Een wortelkanaalbehandeling bestaat uit het verwijderen van het ontstoken of afgestorven pulpaweefsel, het vormgeven van de kanalen met speciale vijltjes, het uitgebreid desinfecteren met meerdere ontsmettingsvloeistoffen en tenslotte het hermetisch opvullen van de kanalen.

De tand zelf wordt bij voorkeur in dezelfde zitting definitief opgevuld met een definitieve vulling, al dan niet in combinatie met één of meerdere verstevigende glasvezelstift(en). Er wordt een stevige basis gecreëerd om, indien aangewezen, in een latere fase een keramische restauratie op te vervaardigen.

Deze behandelingen zijn vaak complex en technisch niet eenvoudig. Door ervaring en gebruik van moderne technieken en apparaten zoals een behandelmicroscoop, kunnen dit soort behandelingen in onze praktijk met een hoog succespercentage worden uitgevoerd.